Overzicht

Blog

6 innovaties waarmee wij de motorverzekeringswereld veranderden

Tientallen verzekeraars, talloze verzekeringsopties en dezelfde rechten als bijvoorbeeld autorijders. Tegenwoordig heb je volop keuze uit motorverzekeringen. Daar speelde KNMV Verzekeringen een grote rol in. Dit zijn de zes belangrijkste innovaties waarmee wij de motorverzekeringswereld voor altijd hebben veranderd.

6 innovaties waarmee wij de motorverzekeringswereld veranderden

Het team van KNMV Verzekeringen op het TT Circuit van Assen.

Kun je een motorverzekering voorstellen zonder no-claimkorting? Een motorverzekeringen met autovoorwaarden? Een verzekering die vrijwel niet te betalen is? Grote kans van niet. Tot de jaren tachtig, dat is nog maar veertig jaar geleden, was dit eigenlijk heel normaal.

'Voor motorrijders, door motorrijders'. Dat is het motto van KNMV Verzekering. Dankzij onze kennis van de motorwereld, hebben wij in de afgelopen 75 jaar voor revolutie na revolutie gezorgd in motorland. De reden dat we nu massaal kunnen motorrijden.

1. Motorverzekeringen voor heel Nederland

Het is 1946. De Tweede Wereldoorlog is afgelopen en er zijn talloze geallieerde motorfietsen achtergebleven in Nederland. Bij gebrek aan een auto maken veel Nederlanders hier gebruik van. Maar het is voorzichtig rijden. Want in een land met slechts enkele lokale verzekeraars die voor astronomische bedragen een WA-verzekering aan motorrijders aanbieden, betekent een ongeluk betalen. Bij schade bij de tegenpartij misschien wel de rest van je leven.

Als belangenbehartiger voor motorrijdend Nederland herkent de KNMV het probleem. Zonder grote landelijke verzekeraar voor motorrijders, zien zij één optie: zelf een verzekering introduceren voor motorrijders in het hele land. Uniek!

In eerste instantie gaat het alleen om een WA-verzekering, zoals die er voor automobilisten wel al is. Een allrisk verzekering is niet te betalen. Maar belangrijker is dat motorrijders de mogelijkheid hebben om zich te verzekeren.

2. Betaalbare allrisk verzekering voor motorrijders

Een WA-verzekering is een goede stap voor motorrijders, maar halverwege de jaren zeventig wordt het ook financieel aantrekkelijker om een allrisk verzekering af te sluiten. Het is de tijd dat motorrijders een slecht imago hebben en verzekeraars zich niet aan deze doelgroep willen branden. Maar als KNMV Verzekeringen zien wij mogelijkheden om een volgende stap te zetten.

Allrisk verzekeren is duur. Je premie is twintig procent van de waarde van de motorfiets. Enorme bedragen wanneer we over een nieuwe motorfiets spreken. De oplossing is de invoering van een eigen risico van 1.500 gulden. Daarmee wordt een allrisk verzekering ineens veel betaalbaarder.

Ondertussen zorgen wij er ook voor dat die veredelde autoverzekering nu een echte motorverzekering wordt. Autotermen als bumper en voorruit verdwijnen. Er komen eigen voorwaarden voor motorrijders.

3. No-claimkorting en dekking tegen brand en diefstal

Begin jaren tachtig slechten we als KNMV Verzekeringen opnieuw een barrière. Waar automobilisten al jaren een no-claimkorting hebben, bestaat dat nog niet voor motorrijders. Nieuwe verzekeraars op de markt durven hun handen er ook niet aan te branden.

Wij doen dat wel. Motorrijders kunnen voor het eerst een no-claimkorting krijgen. Maximaal veertig procent, net als automobilisten in die tijd. Bovendien komt er de mogelijkheid om je motorfiets te verzekeren tegen brand en diefstal. Overigens loopt de no-claimkorting tegenwoordig op tot 75 procent.

4. Gratis pechhulp in het buitenland

Kun je je het voorstellen dat je tijdens een vakantie in het buitenland met de motor stil komt te staan en geen kant meer op kunt? Welke verzekeraar biedt het tegenwoordig eigenlijk niet aan, gratis pechhulp in het buitenland? Maar midden jaren tachtig is de stap van KNMV Verzekeringen uniek.

In een wereld waar steeds meer mensen voor hun plezier motorrijden, gaan ook meer en meer mensen op vakantie met de motor naar het buitenland. In combinatie met een lidmaatschap van de KNMV krijgen motorrijders daarmee pechhulp in binnen- en buitenland. Een enorme stap vooruit.

5. Nieuwwaarderegeling ingevoerd

De waarde van een motorfiets neemt het snelst af in de eerste periode na de aankoop. Bij schade kijken verzekeraars naar de dagwaarde. Hoe jammer is het dan bij schade aan een nieuwe motorfiets als hij direct al fors lager wordt getaxeerd? Doodzonde! Of wat als jouw drie maanden oude motorfiets wordt gestolen of total loss raakt? Je moet er niet aan denken.

Bij KNMV Verzekeringen begrijpen we dat en komen als eerste met een nieuwwaarderegeling. In eerste instantie van zes maanden, tegenwoordig is dat drie jaar. Waar je voorheen was veroordeeld tot het kopen van tweedehands motorfiets, omdat de uitkering door de verzekeraar niet genoeg was voor een nieuw exemplaar, is dat hiermee uit de wereld.

Sterker nog, als de waarde van je motor in de periode van de nieuwwaarderegeling iets is gestegen, krijg je die hogere waarde uitbetaald. Het maakt het kopen en verzekeren van een nieuwe motorfiets een stuk interessanter.

6. Als eerste een winterstop

Wat is er nu gekker dan een volledige verzekeringspremie te betalen terwijl je in de wintermaanden helemaal niet rijdt? Juist. Eigenlijk kun je dat niet uitleggen. Daarom voeren wij als eerste verzekeraar de winterstop in. Je krijgt korting op je premie, maar dan mag je tussen 15 december en 1 maart niet de weg op. In de stalling/opslag is je motorfiets wel gewoon gedekt tegen diefstal, brand of anders schade.

Als KNMV Verzekeringen zijn we hier inmiddels niet meer uniek in. Maar we zorgen er nog altijd voor dat de winterstop eindigt voor de start van de Motorbeurs in Utrecht, ook als die eerder wordt gehouden dan 1 maart. Want als motorrijder wil je toch niets liever dan op de motor naar die beurs?

KNMV Verzekeringen bestaat 75 jaar

Van de eerste landelijke motorfietsverzekeraar tot innovatieve pionier. KNMV Verzekeringen bestaat 75 jaar. In die tijd is er veel veranderd. Het aanbod aan verzekeringen is enorm gegroeid, de mogelijkheden zijn eindeloos, geïnspireerd door die verzekeraar die al die tijd is opgekomen voor de belangen van de motorrijder.

We zijn een verzekeraar met passie voor motoren, die de taal spreekt van de motorrijder, die begrijpt wat het voor je betekent om schade op te lopen. Wij blijven zoeken naar mogelijkheden om jou als motorrijder nog completer van dienst te zijn. Of je nu een enduromotor of een chopper hebt, een allroad- of een toermotor. Dat is KNMV Verzekeringen.

Deel deze pagina via: