Overzicht

Blog

Avontuur langs de Brabantse landsgrenzen

Wie nog een klein beetje avontuur wil vinden in Nederland komt al snel langs de landsgrenzen uit. In Noord-Brabant bijvoorbeeld vind je daar nog mooie onverharde wegen door bosrijk gebied. Een ideale plek voor een heerlijk (avontuurlijke) najaarsroute.

Avontuur langs de Brabantse landsgrenzen

We beginnen en eindigen onze route net buiten Dongen. De route begint in zuidelijke richting waar we al snel via Gilze langs de Boswachterij van Dorst rijden. Een bosrijk gebied waar je in de herfst kunt genieten van de enorme hoeveelheid verschillende kleuren van de begroeiing. We rijden vanaf Dorst door naar Molenschot waar we op de Lijndonk naar links afslaan en zo op het oude stratencircuit van Gilze en Rijen belanden. Veel herkenbare punten zijn er helaas niet meer te zien van het circuit waar grote namen als Boet van Dulmen raceten.

Via het centrum van Gilze komen we op de N-weg naar Alphen terecht waar we wederom naar links afslaan. Dit keer doen we dat op de Schellestraat net buiten Alphen. Deze landweg gaat aan de rand van Landgoed De Hoevens over in de Goorstraat: een onverhard pad door de bossen. Laat dit je niet afschrikken want de weg is goed te rijden als het niet te vochtig is. Deze avontuurlijke route blijven we volgen tot Hilvarenbeek al zijn de wegen al vanaf zo¿n beetje Gorp weer verhard met klinkers of asfalt. Met een lus rijden we nog iets zuidelijker naar Baarschot waarna we de koers op het noorden zetten.

Druk bebouwd

In de omgeving van Tilburg en Oisterwijk ontdekken we waarom Noord-Brabant op Zuid- en Noord-Holland na de grootste provinciepopulatie heeft. Het is hier druk bebouwd waardoor de natuur wat op de achtergrond verdwijnt. Net buiten Helvoirt wordt het weer wat rustiger en ontdekken we de Loonse en Drunense Duinen op afstand. We piepen bij Kaatsheuvel nog even langs de Efteling op om via iets minder sprookjesachtige landwegen op het meest noordelijke gedeelte van de route aan te komen in Waspik en Raamsdonk. Let op, in het najaar wordt een regelmatig op de velden gewerkt. Modder, klei of zand op onverwachte plekken zijn daarom risico's die je moet incalculeren in je snelheid.

Toetje avontuur?

We steken de Donge over en proberen de A27 te ontwijken om terug in Dongen te geraken. Aan het Hespelpad vinden we het eindpunt van de route. Heb je na deze route nog trek in meer en schuw je een beetje avontuur niet? Steek je de doorgaande weg over dan kom je uit op parkeerplaats de Duiventoren aan de Moerkensdreef. Vanaf hier ligt er een onverhard pad wat je aan de oever van het Wilhelminakanaal brengt op de Kanaaldijk Zuid. Een erg leuk paadje met mul zand, kuilen en hobbels die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Helaas loopt het pad dood maar als klein toetje avontuur smaakt het erg goed!

Lengte: 120 kilometer
Startpunt: Restaurant Den Hespel
Eindpunt: Restaurant Den Hespel
GPX-bestand route Brabantse zandgronden

Deel deze pagina via: