Overzicht

Blog

Bochtige dijken in Zeeland

Nederland ligt vol met dijken. Naast dat ze onze voeten drooghouden hebben ze ook nog een andere functie: ze voorzien ons van bochtige wegen. Check nu onze prachtige route door Zeeland!

Bochtige dijken in Zeeland

Afstand: 200km
Rijtijd: +/- 3.5 uur

We nemen je mee naar de provincie met de meeste dijken, tevens de provincie met de machtige Deltawerken. Deze route van 200km brengt je via verschillende eilanden én het vaste land langs een aantal van Neerlands meest iconische bouwwerken.

De route start vlakbij Oude-Tonge, net over de grens van Zuid-Holland en Zeeland. Na een klein stukje N-weg geniet je direct van de dijken. Via kleine dorpjes zoals Sirjansland en Dreischor loopt de route naar de grotere stad Zierikzee. Een perfecte plek om de route even te onderbreken voor een kopje koffie en jezelf klaar te maken voor de lange rit.

Dat Zeeland niet enkel polder en dijk is, merk je bij Burgh-Haamstede. Een bosrijke omgeving, duinen en een gezellig centrum maken dit een heuse toeristische omgeving. Na het verlaten van Haamstede is het taak om te zorgen dat alle windvangers van je kleding vastzitten, de route gaat namelijk over Neeltje Jans en de Oosterscheldekering, Nederlands grootste stormvloedkering. De Oosterscheldekering is ook wel bekend van het jaarlijkse NK Tegenwindfietsen; een stevige wind zijn ze hier wel gewend.

KNMV Verzekeringen - Bochtige dijken in Zeeland (3)

Via bekende kustplaatsen als Oostkapelle en Domburg kom je op uitdagende landwegen uit. In het voorjaar moet je trouwens wel oppassen voor klei op de rijbaan. Als de boeren aan het werk zijn op het land, zijn de plaatselijke wegen verraderlijk glad! De vele dijken en kleine wegen brengen je langs kleine gehuchten waar je relaxed doorheen rijdt, maar ook langs steden zoals Middelburg.

Het beste stuurgedeelte van de route is daarna ook vlakbij, waarbij je even lekker door kunt rijden op de Boomdijk. Tot aan Yerseke liggen er verschillende bochtige verrassingen op je te wachten, waarna je in de plaatselijke haven gemakkelijk een vers visje of een bakje mosselen scoort - niet te missen onderdeel van toeren door Zeeland. Tip van onze kant: de Oesterij aan de Havendijk 12.

KNMV Verzekeringen - Bochtige dijken in Zeeland (2)

Zeker tegen de avond is het uitzicht vanaf de Oesterdam schitterend. Bij een laagstaande zon schittert deze over het water en droogvallende oevers. Interessant feitje: de Oesterdam is de langste dam van de Deltawerken met zijn lengte van 10.5 kilometer.

Vanaf hier duurt het niet lang meer voor je de route afsluit. Voor de laatste keer slinger je relaxed door van die typische Zeeuwse dorpjes zoals Poortvliet, Scherpenisse en Sint-Annaland en kom je na de Krammersluizen uit bij het einde van de route. Bij restaurant Grevelingen, midden op de dam tussen Oude Tonge en Bruinisse waar je 200km geleden van start ging, is het fijn vertoeven langs het water.

Wil je zelf van de route genieten? Je kunt de route hier vinden.

Deel deze pagina via: