Overzicht

Blog

De beste motorfilms op een rij

We hebben een selectie gemaakt van échte motorfilms: verwacht geen vliegende motoren op een rijdende truck (Bikerboyz) of een groep malloten op choppers (Wild Hogs). Veel kijkplezier!

De beste motorfilms op een rij

The world's fastest Indian

Het is niet vreemd is dat The world's fastest Indian een 7,8 scoort op IMDB, want je gaat inderdaad een voortreffelijke film zien. Nieuw-Zeelander Burt Munro staat centraal in dit verhaal, gespeeld door Anthony Hopkins. En dat doet de Hollywood-ster weergaloos, want je leeft echt mee met Munro tijdens de bouw en de snelheidsrecords van de snelste Indian ter wereld. Meer dan de moeite waard om te bekijken.

IMDB-beoordeling: 7,8
Duur: 127 minuten Uitgekomen in: 2006

On any Sunday (en The Next Chapter)

Deze documentaire van Bruce Brown verscheen al meer dan 45 jaar geleden op het witte doek en komt wat oubollig over, maar On any Sunday is nog steeds een aanrader om te bekijken. De docu laat een perfect beeld zien van de verschillende takken van motorsport in de beginjaren van de seventies. De unieke beelden blijven enorm gaaf om te zien. In de film is ook een rol weggelegd voor cultheld Steve McQueen.

Check ook On any Sunday: The next chapter, die in 2014 uitkwam. Een soortgelijke docu, gemaakt door Dana Brown, zoon van Bruce Brown.

IMDB-beoordeling: 7,8
Duur: 96 minuten Uitgekomen in: 1971
On any Sunday is gratis te bekijken op Youtube

Easy Rider

Deze klassieker kan niet ontbreken in een lijstje met beste motorfilms. Easy Rider van regisseur/acteur Dennis Hopper versterkt het vrijgevochten imago dat rondom bikers hangt. Op twee iconische choppers reis je mee met Peter Fonda en Dennis Hopper. En uiteraard komt het duo onderweg van alles tegen.
Easy Rider was meteen een succes. De productiekosten van 400.000 dollar waren dan ook al snel terugverdiend. De film leverde in slechts een paar jaar tijd ruim 60 miljoen dollar op.

IMDB-beoordeling: 7,4
Duur: 95 minuten
Uitgekomen in: 1969

TT3D: Closer to the Edge

Een klassieker in wording, deze documentaire over de TT op het eiland Man. Regisseur Richard de Aragues raakt de juiste snaar met zijn kijk op een van de bekendste motorrace-evenementen ter wereld. Dat doet hij onder meer door Guy Martin een hoofdrol te geven.
Na het zien van deze docu ga je nog meer respect krijgen voor de rijders die meerdere malen per jaar hun leven op het spel zetten met het racen door smalle straten. Hij is te bekijken in 3D, maar die extra dimensie heeft Closer to the Edge eigenlijk helemaal niet nodig.

IMDB-beoordeling: 8,0
Duur: 104 minuten
Uitgekomen in: 2011

Long way round

Niet echt een film of docu, maar een serie. Je hebt dus echt wel even wat vrije tijd nodig om de volledige Long way round te kijken. In elf afleveringen ga je de wereld rond met de Britse acteurs Ewan McGregor en Charley Boorman. Wil je in de stemming komen om zelf ook een lange reis te ondernemen? Dan moet je zeker Long way round zien.

Overigens is er ook nog een Long way Down (een reis van John o'Groats in het uiterste noorden van Schotland naar Kaapstad, Zuid- Afrika).

IMDB-beoordeling: 8,7
Duur: Totaal 5 uur en 15 minuten
Uitgekomen in: 2004

The motorcycle diaries

Veel actiefilms maken graag gebruik van de cool-factor van een motor, maar een hoofdrol is uiteraard niet vaak weggelegd voor een tweewieler. Hoe anders is dat in The motorcycle diaries. In de film volgen we Ernesto Che Guevara in zijn jonge jaren. Samen met een vriend trekt hij door Zuid-Amerika, op een Norton.
Een meeslepende road-movie die de Cubaanse guerrillaleider van een heel andere kant laat zien. De film kreeg destijds ook zeer goede kritieken en pakte meerdere awards, waaronder een Oscar.

IMDB-beoordeling: 7,8
Duur: 126 minuten
Uitgekomen in: 2004

The wild one

Nog in zwart-wit, dus je kunt wel bedenken dat het een tijdje terug is dat The wild one in premiere ging. De film vertelt het verhaal van twee rivaliserende motorbendes die het dorpje Wrightsville in hun greep houden. En dus komen er ook heel veel motoren in beeld. Superster Marlon Brando draagt de film en doet dat geheel in stijl op een Triumph Thunderbird.

IMDB-beoordeling: 6,9
Duur: 79 minuten
Uitgekomen in: 1953

Faster

Nog een documentaire die de moeite waard is om een avondje voor vrij te houden. Faster neemt je mee in de wereld van de MotoGP, de hoogste raceklasse op aarde. Aangezien de documentaire alweer vijftien jaar oud is, richt regisseur Mark Neale zich voornamelijk op Valentino Ross, Garry McCoy, John Hopkins en Max Biaggi. Mooi kijkje in de keuken, in een periode dat de MotoGP overstapt van 500cc tweetakten naar 1000cc viertakten.

Ook de andere vier MotoGP-docu¿s van Mark Neale (Faster and faster, Hitting the apex, Fastest en The doctor, the Tornado and the Kentucky Kid) zijn aanraders.

IMDB-beoordeling: 7,9
Duur: 103 minuten
Uitgekomen in: 2003

21 Days under the sky

Met Easy Rider als inspiratiebron gingen vier bikers op pad. In twee weken legden ze zesduizend kilometer af en die roadtrip wordt in zo¿n zeventig minuten verteld. Uiteraard levert de route over de Lincoln Highway de nodige hoogte- en dieptepunten op. Lekkere road movie die je helemaal in de stemming brengt om zelf op pad te gaan. Dat kun je dus in verband met de RIVM-maatregelen beter even niet doen maar je hebt wel mooi de tijd om een eigen trip in elkaar te zetten.

IMDB-beoordeling: 6,6
Duur: 70 minuten
Uitgekomen in: 2016

Motonomad

Waarschijnlijk de meest onbekende docu in dit lijstje. Motonomad vind je dan ook niet terug op IMDB. Adam Riemann en Mark Portbury trokken de stoute schoenen aan, gingen op avontuur (van Oostenrijk naar Egypte) en kochten enkele camera's om het vast te leggen. Hun werkwijze is lekker back to basic en dat past perfect bij Motonomads. Daardoor heb je nog meer het gevoel dat je bij de 'club' hoort. Het gebruik van enduro's is de sleutel om de meest prachtige plekken te ontdekken. Mocht deze film je bevallen, er is inmiddels ook een deel twee en drie verschenen.

Geen beoordeling op IMDB
Duur: 90 minuten
Uitgekomen in: 2014

Deel deze pagina via: