Overzicht

Blog

De bloemetjes buitenzetten

Of je deze route nou in het voorjaar rijdt wanneer de lente grip krijgt en de bloemen overal opbloeien, of later in het jaar: de bloemetjes kun je buitenzetten!

De bloemetjes buitenzetten

We starten de route op een P+R net onder de rook van Leiden, waarna we door de stad richting het noordoosten rijden. Dat gebeurt verrassend slingerend over de Zijlsingel en daarna met mooie vergezichten over de Zijldijk. Het liefst zouden we vanuit de stad de Zijldijk volgen, maar aangezien deze doodlopend is en de alternatieve route versperd wordt met een slagboom, kiezen we eieren voor ons geld en rijden we een klein stukje via de N445 om vervolgens, binnendoor, via de Leidseweg naar Rijpwetering te rijden.

Het is jammer dat dit gebied zo afgesloten lijkt voor doorgaand verkeer, want het is fijn toeven tussen de wateren en polders. Pas als we bij Vredeburg de Meerbrug oversteken komen we echt in de buurt van al dat water. We volgen de ringvaart tot we in Lisse het water oversteken. Via het dorp komen we bij de Keukenhof, waar mensen van over de hele wereld naartoe komen om te zien hoe wij Nederlanders de bloemetjes buitenzetten. Zeker een stop waard, maar mocht het druk zijn of je liever blijven rijden dan slaan we direct naar rechts af naar de Loosterweg Noord.

Vanaf Beinsdorp rijden we over een nagenoeg kaarsrechte weg door Nieuw-Vennep tot we aankomen bij de Westeinderplassen. Daar kiezen we de richting van Aalsmeer. En ja, als we daar toch met deze bloemige route langskomen, piepen we ook maar even langs één van de grootste bloemenveilingen ter wereld: Royal FloraHolland. Mooi rijden is het hier niet, maar je kijkt er je ogen uit!

Vanaf Amstelveen laten we de hoofdwegen weer even voor wat ze zijn. We zoeken de Amstel op en vinden die in het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel. Daar slingeren we onder de A9 door om via de oostelijke oever aan de tweede helft van deze route te beginnen. De weg is hier erg smal tot we bij de Waverveen de brug over de Waver oversteken en de Waverdijk naar het westen volgen. Hier passeren we het Fort Waver-Amstel, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, waarna we naar links afslaan naar de Veldweg.

Door Uithoorn rijden we verder langs de Amstel om bij Kudelstaart toch nog even de bloemetjes op te zoeken. Vanaf de achterweg hebben we namelijk mooi zicht op de vele kassen van tuinders. Via Langeraar komen we aan in Alphen aan den Rijn waar misschien wel de mooiste bocht van deze route gevonden kan worden. Daarvoor moeten we wel de Máximabrug voor oversteken. Aan de overkant ligt een doordraaier van bijna 180° (wereldberoemd dankzij onze rijtipvideo!). Smullen!

Via de landlustweg en Lagewaard genieten we nog even van het kenmerkende landschap van deze regio voordat we via de Rijndijk naar Zoeterwoude-Rijndijk rijden om vanaf daar terug naar Zoeterwoude-Dorp te rijden waar we de route een paar uur geleden begonnen zijn. De bloemetjes fijn buiten gezet? We hopen dat je ervan genoten hebt!

Afstand: ±124 km
Duur: ± 3 tot 3,5 uur
Start: P+R A4 Zoeterwoude

Je kunt de route hier vinden.

Deel deze pagina via: