Overzicht

Blog

De vele gezichten van Nijmegen

Nijmegen en de wijde omgeving eromheen is door rivieren, oorlogen en gletsjers vormgegeven. Zo kan het dat de stad er eigenlijk nergens hetzelfde uitziet. Ontdek de vele gezichten van Nijmegen op deze route!

De vele gezichten van Nijmegen

De oudste stad van Nederland ligt in Gelderland en werd gesticht door de Romeinen: Nijmegen. De stad heeft niet alleen een rijke geschiedenis maar ook een zeer divers stadsbeeld. Bijna iedere hoek van de stad en de omgeving verschilt sterk van elkaar. Met name de Maas en Waal zorgen hiervoor. Op een steenworp van de Maas beginnen we onze route, waar we via de iconische brug bij Grave de rivier oversteken. Één van de bruggen die in 1944 tijdens operatie Market Garden ingenomen moest worden.

We rijden langs de Hatertste Vennen naar Molenhoek waar we een korte eerste kennismaking hebben met de stuwwal waar Nijmegen op gebouwd werd. Lang duurt het niet omdat we eerst nog door een restant van het Reichswald rijden, ten zuidwesten van Kleve. Een plek waar de geallieerden wraak namen op de Duitse troepen, een jaar nadat Market Garden mislukt was. Bij Millingen steken we de grens weer over en komen we al snel weer in het zicht van de Waal en zijn uiterwaarden. Net voor Nijmegen slaan we links de dijk af en komen we via de polder door het kleinste dorp van Nederland: Persingen.

Zevenheuvelenweg

Bij Beek beklimmen we de stuwwal opnieuw via de Nieuwe Holleweg, waarna we ook al snel op de beroemde Zevenheuvelenweg. Een van de zwaarste wegen op de route van de Vierdaagse door het grote hoogteverschil. Langs de oude leemkuil komen we voor het eerste echt in de stad terecht waar we de Waalbrug oversteken naar de Betuwe. In Lent verlaten we de dijk alweer na een paar honderd meter zodra we het Wijnfort passeren. Terug op de hoofdweg is café/restaurant Stroom, gevestigd in een oud waterpompstation, een mooie pauzeplek. Het terras geeft niet alleen uitzicht op de weg maar ook op je motor zodat je zeker weet dat hij veilig geparkeerd staat. Wel zo’n prettig gevoel!

Nijmegen inzet

De route vervolgt zich via Bemmel waarna we een stukje rijden langs de Linge, wat als uiterste scheidslijn tussen Arnhem en Nijmegen wordt gezien. Via Elst en Valburg komen we bij het oude zandwinningsgat bij Slijk-Ewijk. Een fijn stuurweggetje dat ons weer dichterbij de dijk brengt. Via ‘de Oversteek’, de nieuwste brug bij Nijmegen, en de Weurtse sluizen komen we weer dichterbij het land van Maas en Waal. Over landelijke weggetjes rond Bergharen komen we uit in Appeltern, bij toeristen wel bekend om de mooie tuinen en het stoomgemaal. Over Maasdijk bij Niftrik rijden we richting het einde van de route en hebben we vrijwel alle gezichten van Nijmegen en omgeving gezien.

Lengte: 177 kilometer
Startpunt: Carpoolplaats Ravenstein A50
Eindpunt: Carpoolplaats Wijchen A326
GPX-bestand route Nijmegen

Deel deze pagina via: