Blog
Een frisse start
Yes, de lente is in zicht! Tijd om je motor, je kleding én jezelf weer rijklaar te maken. Daarom een checklist voor een prachtige én veilige start van het seizoen.
Technische check
De basischeck van je motor kun je met hulp van het BRAVOK-ezelsbruggetje prima zelf.
B = banden, brandstof
R = remmen
A = accu, aandrijving
V = verlichting, vering
O = olie
K = koeling
De meeste aspecten check je meerdere keren in het seizoen. Maar de eerste keer na de winter is het anders. Zeker als je je motor op stalling hebt gezet aan het begin van het herfstseizoen. Bijna zes maanden terug.
Neem dus bij de banden écht de tijd voor een grondige inspectie; niet alleen de spanning, ook het volledige loopvlak én de wangen. Geef de brandstof een flesje additief en zorg dat je de ketting insmeert en goed op spanning brengt. Eindig je check met een uitgebreide wasbeurt. Kun je daarna gecheckt én gepoetst de weg op.
Koude start
Bij motorwerkplaatsen is het in de lente spitsuur: na maanden stilstand komen motoren uit alle hoeken en gaten langs voor een voorjaarsbeurt. Wat valt Mike Werner, werkplaatschef van MotoPort Rotterdam, vooral op? "Accu's en banden, dat zijn de voornaamste problemen. Oudere accu's hebben na de winter te weinig power. De eerste keer thuis starten, vers van de druppellader, lukt vaak nog wel. Daarna komen de problemen. Zeker als mensen voor de winter geen flesje Forte in de tank hebben gekiept of als de carburateur verstopt is geraakt. In het voorjaar verkopen we wel vijf keer meer accu's dan in de rest van het jaar."
Ook bandenspanning is een dingetje, merkt Werner elk voorjaar. Als derde en vierde technische aandachtspunt noemt Werner de kettingsmering en -spanning. Opvallend weinig problemen ziet hij met verlichting en remmen. "Verlichting houden rijders zelf goed in de gaten. Vastzittende remmen als gevolg van vuil en pekel zien we vooral bij doorrijders. Motoren die in de winter droog stilstaan, hebben daar zelden last van."
Textielpak
Ook je kleding verdient aan het begin van het jaar extra aandacht. Het onderhoud van ademende textieljacks en -broeken luistert nauw. Een hardnekkig broodje-aapverhaal is dat je zulke kleding nooit mag wassen. Onzin! Als je die kleding nooit wast, tasten zuren uit je zweet het membraan aan. Belangrijk bij het wassen van een ademend textielpak is dat je de fabriekshandleiding volgt. Het membraan kan niet tegen wasverzachter of waspoeder, alleen tegen vloeibaar wasmiddel of speciale motorreinigingsmiddelen. Verwijder uitneembare voeringen en protectoren en maak de klittenband- en ritssluitingen dicht.
Leren pak
Een leren motorpak schoonmaken is een vak apart. Leer houd je mooi en soepel door het elk halfjaar goed te vertroetelen. De beste manier is een klein stukje van je broek of jack straktrekken en dat behandelen met een speciale lederspray. Vervolgens is het een kwestie van schoonwrijven met een katoenen doek. Stukje voor stukje maak je je leren motorkleding weer als nieuw. Monnikenwerk, maar het loont.
Vizier
Goed zicht is op de motor van levensbelang. Maak je helmvizier daarom extra goed schoon. Het liefst met water en een zachte microvezeldoek. Let op: sommige typen vizier of vizierdelen vragen om een spray of multiwax. Een vizier met pinlock verzorg je anders dan een spiegelvizier. Lees altijd de onderhoudsinstructies. En kijk uit met Glassex, keukenpapier of zakdoekjes: die kunnen de toplaag aantasten en krasjes veroorzaken.
Is je vizier niet meer 100% glashelder? Trakteer jezelf bij twijfel op een nieuwe. Dan heb je onder alle omstandigheden weer glashelder zicht.
Helmvoering
Wanneer heb jij voor het laatst de binnenkant van je helm gereinigd? Toch is dit een aanrader: het houdt je helm langer in conditie en draagt extra prettig. Bij helmen met uitneembare voering is het verrassend simpel: uitnemen en op de hand wassen met lauw water en groene zeep of zeepvrij wasmiddel. Is jouw helmvoering niet uitneembaar? Kies dan voor een helmreiniger-schuimgel. Even laten inwerken, zachtjes uitborstelen, klaar.