Overzicht

Blog

Genieten in Groningen

'Er gaat niets boven Groningen', luidt de slogan van de provincie. Maar dat er boven de stad Groningen nog heel veel moois te ontdekken is, ondervind je op deze route!

Genieten in Groningen

We vertrekken voor deze rit in oostelijke richting vanuit de stad Groningen. Je verbaast je vast al snel hoe vlot je niets meer van de stad merkt over de binnenwegen tussen Engelbert, Harkstede en Woudbloem. Net voor de brug in Woudbloem slaan we linksaf en rijden we langs een zogenaamde veenrivier, de Scharmer AE, te herkennen aan de bruinige kleur van het water. Als we even verderop even langs het kanaal van Duurswold zijn gereden slaan we linksaf en slingeren we richting Luddeweer, het kleinste dorp van Midden-Groningen. Ter hoogte van Woltersum steken we het Eemskanaal over.

Via-via steken we vervolgens ook het Damsterdiep over waar we een tijdje langs blijven slingeren richting Appingedam. Net voor die plaats slaan we af naar links en komen we al rap op een heus stratencircuit. Als we voorbij Leermens links de Tolweg opdraaien komen we namelijk over de Start/finish van de ZZ-races die hier eens in de drie jaar worden georganiseerd. Tussen Zeerijp, met de bekende bochtencombinatie, en 't Zandt. We volgen het parcours tot we links afslaan en zo 't Zandt inrijden. Via-via steken we de N46 over en rijden we richting Middelstum.

Hier komen we aan in het land van de weidse ruimte. Je voelt je haast klein als je hier op sommige wegen om je heen kijkt en vele kilometers ver kan kijken. In het beschermde dorpsgezicht van Onderdendam vinden we weer wat water om te volgen: het Winsumerdiep. Dat volgen we aan de zuidkant tot voorbij het gelijknamige plaatsje om bij Schouwerzijl af te slaan. Bij gemaal 'De Waterwolf', dat al honderden jaar oud is, slaan we linksaf. Hiervandaan proberen we - zo goed als het kan - het Reitdiep te volgen. Dat doen we helemaal tot aan de Dorkwerdersluis, waar het bij zomers weer enorm druk kan zijn door de pleziervaart. Een prima plek om even halt te houden en van het uitzicht te genieten.

Slingerweg

Vanaf hier beginnen we aan de laatste etappe van deze rit. Langs de westelijke flank van de stad Groningen slaan we bij Hoogkerk rechtsaf om toch nog een laatste stukje van de Groningse binnenwegen te genieten. Dat doen we langs de slingerweg die langs het Aduaderdiep begint en doorloopt tot Den Horn. Vanaf daar is het nog maar een klein eindje naar Zuidhorn waar we door het groene centrum rijden om aan de rand van het dorp het eindpunt te vinden.

Lengte: 125 kilometer
Rijtijd: ongeveer 3 uur
Startpunt: Stad Groningen
Eindpunt: Zuidhorn
GPX-bestand route Genieten in Groningen

Deel deze pagina via: