Overzicht

Blog

Honderd tinten groen in de Achterhoek

Volgens velen is de Achterhoek één van de mooiste regio's van Nederland. Aan de hand van deze route leiden we je door het gebied waar landbouw en natuur nog volgens oud-Nederlands recept hand in hand gaan. Het resultaat: honderd tinten groen. Misschien zelfs meer!

Honderd tinten groen in de Achterhoek

Het startpunt van deze route ligt tegen de Veluwe, nog net aan niet in de Achterhoek. Vanuit het plaatsje De Steeg steken we de IJssel bij Doesburg over en zo rijdt je officieel de Achterhoek in. Na een paar bochten bereik je al snel het land waar de mannen van Normaal Oerend Hard met hun motoren reden. Stamkroeg ‘De Tol’ ligt zelfs direct aan de route. Via Zelhem kom je langs één van de oude locaties waar de Zwarte Cross werd georganiseerd, in Halle. Vlak voor Halle slaan we linksaf de velden in richting Halle-Heide en Mariënvelde.

Onder beschutting van al het groen rijden we met een bocht om Lichtenvoorde heen. Hetzelfde doen we met Winterswijk, waar we in de omgeving een aantal van de buurtschappen aandoen. Pas op, want volgens oma’s gezegde: ‘sloat ze ow in Huppel met de knuppel’ en ‘wordt je in ’t Woold dubbelevoold!’

Westland inzet

Slingeren

Rap rijden we dan ook richting Aalten om vervolgens kalm door het landschap te slingeren tot aan Terborg. Na een kleine uitstap zuidwaarts naar Megchelen en Netterden, bereiken we langzaamaan de Liemers. Via de oude en smalle dijk bij Aerdt tussen Zevenaar en Duiven schieten we door richting het eindpunt: een welverdiende tankstop in Lathum. Precies aan de overzijde van de Rhederlaag en IJssel waarvandaan we vertrokken! Vanaf hier zit je relatief snel op de A12 en andere snelwegen.

Afstand: ±197 km
Duur: ± 4 tot 5,5 uur
GPX-bestand route Achterhoek

Deel deze pagina via: