Overzicht

Blog

Langs de lange Linge

Hoewel we allemaal wel bekend zijn met de grote rivieren, zijn al die kleine stromen die ons land rijk is vaak waar je de échte schoonheid kunt vinden. Maak je klaar voor een lange rit langs de prachtige Linge en dito dorpen.

Langs de lange Linge

Omdat we de Linge als rode draad gebruiken voor deze route, kunnen we aan twee kanten beginnen. Wij kiezen ervoor om in Gorinchem te starten, net buiten de Waterpoort, waar de Linge in de Boven-Merwede uitmondt. Langs de Appeldijk, over de Korenbrug en dan via het Paardenwater volgen we de Linge door het stadshart van vestingstad Gorinchem. Onder de Lingebrug door rijden we de Arkelsedijk op en verlaten zo de stad. Hoewel de Linge lang niet altijd zichtbaar is langs deze route, zijn we altijd zo dicht mogelijk bij de stroom van dit water.

We passeren Arkel, Kedichem en uiteindelijk de stad Leerdam. Maar lang staan we daar niet bij stil, want we zijn op weg naar Acquoy. Een typisch Lingedorpje dat gebouwd is aan een nu afgesneden strang van de Linge. De dijkwoningen hebben mooi uitzicht over het water en de achterliggende akkers. Een perfecte plek om even af te stappen en te genieten van het landschap. Langs Rhenoy en de haven van Beesd, passeren we Heerlijkheid Mariënwaerdt. Een goed verborgen groene batterij in de Betuwe, die er ieder jaargetijde volledig anders uitziet. Voorbij dit landgoed rijden we de Appeldijk op die, zoals de naam doet vermoeden, geflankeerd wordt door appelbomen.

Bovenlangs Geldermalsen en via Wadenoijen en de uiterste randen van Tiel bereiken we een bijzondere plek voor de rivier de Linge. Hier wordt het water namelijk onder het Amsterdam-Rijnkanaal doorgepompt om zo, aan de overkant, weer op te duiken aan het oppervlak. Met een kleine lus pakken we daar de route weer op en vervolgen we onze weg – zo goed als dat kan – langs de oevers van de Linge. Kriskras door landerijen komen we pas bij Opheusden weer écht in zicht van het water.

Vanaf hier is goed te zien dat de Linge lang niet overal als een oude rivier door het landschap slingert. Dit gedeelte vanaf Tiel is namelijk in grote mate gekanaliseerd ten behoeve van irrigatie voor de landbouw. Een stuk minder aantrekkelijk door het rechttoe rechtaan karakter van het water. We volgen deze kanalen bovenlangs Zetten en Elst om ter hoogte van de dorpen Huissen en Bemmel weer een omweg te moeten kiezen. Hiervandaan kun je nog enkel per fiets of wandelend langs het water over het zogenaamde Lingepad. Wij rijden via Angeren waar we, ter hoogte van Boerenhoek de Rijndijk oprijden om zo, via de Koffiemolen, in Doornenburg uit te komen. Nog even een snelle stop bij kasteel Doornenburg omdat het daar altijd zo mooi is, en daarna door naar waar de Linge ‘ontspringt’.

Daarvoor moeten we nog even terug de Rijndijk op. Na enkele leuke slingers staan we daar, vanaf de hoge kleiwal, oog-in-oog met grote pompen die water uit het Pannerdensch Kanaal oppompen tot achter de Rijndijk, waar de Linge uit het niets een kalm kabbelend stroompje wordt. In deze uiterste punt van de rivier kunnen al lang geen plezierbootjes meer komen. Eigenlijk is dat al vanaf voorbij Tiel niet meer het geval door de vele lage bruggen. En dus is dit een uitgelezen plek voor watersport zoals kanoën of suppen, zeker in de zomer. Hoewel de route hier eindigt, heb je vanaf dit punt best wat keuzes om je route te vervolgen. Zo kun je het Pannerdensch Kanaal volgen en dan - via de Waaldijk - helemaal terug naar Gorinchem rijden via de dijkwegen. Maar je kunt een paar honderd meter verderop ook de veerpont pakken en via de Liemers richting de Achterhoek of Veluwe rijden. Linea recta naar huis? Houd dan Bemmel op de borden aan waar je de A15 kunt pakken en in westelijke richting rijdt.

Afstand: ±117 km
Duur: ± 3 tot 3,5 uur
Start: Waterpoort, Gorinchem
Je kunt de route hier vinden

Deel deze pagina via: