Overzicht

Blog

Meest voorkomende schadeclaims, deel 2: Schade in de file

Motorrijden is heerlijk. Maar jaarlijks krijgen duizenden motorrijders te maken met schade aan hun motorfiets. Een valpartij, diefstal of net geraakt worden door een automobilist bij het verkeerslicht. Grote kans dat je er wel eens mee geconfronteerd bent. In deze serie zetten wij de meest voorkomende schadeclaims op een rij en geven we je tips hoe je dit kunt voorkomen. Dit keer: schade in de file.

Meest voorkomende schadeclaims, deel 2: Schade in de file

Als motorrijder hoef je niet achter aan te sluiten in de file. Wij mogen tussen de twee meest linkse rijbanen tussen de automobilisten door rijden. Daarmee voorkomen we dat we van achter kunnen worden aangereden of dat we in de brandende zon in een dik motorpak staan te wachten.

Maar veel automobilisten houden er geen rekening mee dat een motorrijder in een file kan passeren. Dit zorgt soms voor gevaarlijke situaties en zelfs schade. Om zo veilig mogelijk de auto’s te passeren, moet je als motorrijder op de volgende zaken letten.

1. Pas je snelheid aan

In de gedragscode voor motorrijders staat dat we automobilisten in de file mogen inhalen. Maar daarbij is het belangrijk dat de snelheid van de motorrijder niet meer dan 10 kilometer per uur hoger ligt de snelheid van de te passeren automobilisten in de file. Dit zorgt ervoor dat we tijdig kunnen reageren als een auto een onverwachte manoeuvre uitvoert.

2. Houd onderling afstand

Rij je met meerdere motorrijders door een file, zorg ervoor dat je onderling minimaal twee auto’s afstand houdt. Bij een noodstop kun je dan op tijd stil staan.

3. Automobilisten verwachten je niet

Veel automobilisten zijn er niet op ingesteld dat motoren in de file inhalen, zijn ze aan het bellen of druk bezig om de sociale media bij te houden. Zij maken daardoor weinig ruimte op de weg vrij, waardoor het soms lastig is om auto’s in te halen. Neem even rust, wacht je moment af en let op die momenten extra goed op met spiegels. Belangrijk: blijf altijd beleefd, niemand doet dit immers met opzet.

4. Let op buitenlandse kentekens

Niet in alle landen is het toegestaan om tussen de file door te rijden. Bezoekers aan ons land verwachten dus ook jou niet. Wees daarom extra alert op voertuigen met een buitenlands kenteken, want deze kunnen zomaar een onverwachte manoeuvre maken.

5. Automobilisten wisselen van rijbaan

Automobilisten in een file willen nog wel eens van rijbaan verwisselen. Omdat zij vaak niet aan motorrijders in de file denken, kijken zij voor het wisselen van rijbaan ook niet in de spiegel. Kortom is er ergens voor je ruimte in de file, wees dan extra alert dat iemand mogelijk in dat gat wil duiken. Kijk ver vooruit en zorg dat je op tijd kunt remmen bij een noodsituatie.

Deel deze pagina via: