Overzicht

Blog

Meest voorkomende schadeclaims, deel 3: Aanrijding in een groep

Motorrijden is heerlijk. Maar jaarlijks krijgen duizenden motorrijders te maken met schade aan hun motorfiets. In deze serie zetten wij de meest voorkomende schadeclaims op een rij en geven we je tips hoe je dit kunt voorkomen. Dit keer: aanrijding in een groep.

Meest voorkomende schadeclaims, deel 3: Aanrijding in een groep

Een van de meest voorkomende schademeldingen komt door aanrijdingen in een groep. Tijdens toerritjes kijk je doorgaans veel om je heen. Daardoor heb je niet altijd in de gaten dat er voor je in de groep iemand remt. Voor je het weet moet je diep in de ankers. In de meeste gevallen zal dit goed gaan, toch ontvangen we regelmatig schademeldingen van gevallen waarin dit niet goed ging.

Hoe kun je een aanrijding in een groep voorkomen?

Voor het rijden in een groep bestaan er enkele informele regels. Deze zorgen ervoor dat we veilig de weg op kunnen.

  1. Rij in kleine groepen

Kies ervoor te rijden in een groep van maximaal 5 tot 6 motorrijders, dat maakt het risico kleiner. Rijden in een groep is veel intensiever, omdat er continu voor, naast en achter je motoren rijden. Bovendien komen ze dichterbij dan je normaal gewend bent. Je bent daardoor continu geconcentreerd aan het rijden, maar de kans is ook aanwezig dat je even je concentratie verliest. Een onverwacht moment voor of naast je kan daardoor voor een ongeluk en schade zorgen. Bijkomend voordeel: rijden in een kleinere groep helpt ook irritatie bij andere weggebruikers en omwonenden te voorkomen, voornamelijk omdat minder motoren ook minder geluid maken.

  1. Houd afstand

In het normale verkeer wordt geadviseerd om twee seconden afstand te houden van je voorganger. In een groep is dit nog belangrijker, zodat je ontspannen kunt rijden. Zijn de omstandigheden niet perfect? Maak de afstand dan groter met je voorganger. Kies je positie altijd zoals je ook alleen zou rijden, degene achter je past zich dan daarop aan.

  1. Denk voor jezelf

En bedenk vooral: ook in een groep rijd je nog steeds als individu. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor jouw eigen keuzes. Steek dus niet zomaar een kruising over als de voorste rijders dit doen, parkeer je motor op een plek die voor jou werkt en niet automatisch bij de rest, etc.

  1. Denk vooruit

Kijk tijdens het rijden ver vooruit en ontdek de risico’s in het verkeer op tijd. Pas vervolgens je rijden aan de situatie aan. Dat geldt ook voor het rijden van bochten; lees ze van te voren. Door vooruit te kijken voorkom je dat je ineens pal achter een voorganger rijdt, of erger er bovenop botst.

  1. Rij achter elkaar aan

Vaak zie je groepen motorrijders in baksteenformatie rijden, schuin achter elkaar. Daarmee rij je relatief ver uit elkaar, maar tegelijkertijd rij je ook dicht tegen de middenstreep en dus vlak langs tegenliggers. Dit is een onnodig extra risico. Daarom is het beter om in drukke situaties in een lijn te rijden, met voldoende tussenafstand, in het midden van je eigen veilige ruimte.

Nieuwsgierig naar wat andere veelvoorkomende motorschadeclaims zijn én wat je er tegen kunt doen? Check de eerdere delen van onze serie!

MEEST VOORKOMENDE SCHADECLAIMS, DEEL 1: DE VALPARTIJ
MEEST VOORKOMENDE SCHADECLAIMS, DEEL 2: SCHADE IN DE FILE

Deel deze pagina via: