Overzicht

Blog

Oordoppen: een onmisbaar accessoire

In een eerder artikel gingen we in op tinnitus ofwel oorsuizen. Nu vertellen we hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen: Oordoppen. Veel motorrijders vergeten dit belangrijk accessoire dat óók bij de motorpassie hoort.

Oordoppen: een onmisbaar accessoire

En ze kosten je niet de kop: Voor minder dan de prijs van een tankbeurt heb je een goed werkende set. Ze zijn er al vanaf 15 euro en dan bescherm je je oren direct tegen oorsuizen. Als we met gemak fancy valdoppen, gouden stuurgewichten of groene kettingsets aanschaffen, dan is een kleine investering in je eigen gezondheid zéker goed besteed. Toch?

Gele schuimpjes

Raak je snel spullen kwijt of let je op de centen? Dan zit je goed met gele schuimpjes. Voor zo’n 80 euro heb je ruim 500 sets. De demping van deze schuimpjes is flink, maar het probleem is dat ze werkelijk ál het geluid tegenhouden. Dus ook dat van die toeterende auto. En ben je met vrienden op pad, dan doe je ze veelvuldig in én uit om een normaal gesprek te voeren. Hierdoor neemt de veerkracht en de geluiddempende functie snel af.

Universele motordoppen

Voor 15 euro heb je een setje van de Alpine Motosafe Race oordoppen. Deze zijn veelvuldig herbruikbaar en omgevingsgeluiden worden een stuk minder gedempt. De ambulance hoor je nu wel aankomen, je muziek kan weer zachter en je kunt bij het stoplicht gewoon praten met je maten. Schoonmaken doe je makkelijk met wat zeep en lauw water.

Enige nadeel: ook bij dit setje merk je na verloop van tijd dat de demping verminderd. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat ze bij dagelijks gebruik elke 4-5 maanden vervangen moeten worden.

Wat te kiezen?

Alpine heeft ook de MotoSafe Pro oordoppen. Dubbel zo duur als Race-oordoppen maar je krijg er wel een setje Tour-doppen bij. De Race dempt meer dan de Tour, hierdoor wissel je makkelijk tussen beide tijdens een vakantie. Eerste dag voornamelijk snelweg? Dan rijdt je met de Race. De volgende dagen binnendoor en op een lagere snelheid? Dan gebruik je de Tour.

Heb je 'lastige' oren, kijk dan eens bij Noizezz. Bij een setje oordoppen leveren zij vier verschillende maten, zodat het bij elk oor past.

Oordoppen_inzet

Nog een niveau veiliger!

Wil je het beste van het beste, ga dan voor oordoppen op maat. Beschermen die veel beter? Nee, de demping is nagenoeg hetzelfde. Het grootste verschil zit 'm in het draagcomfort. En je hebt de keuze uit verschillende dempingsniveaus. Zit je veel op het circuit, kies dan voor zware demping. Rij je lekker binnendoor, dan voldoet een gemiddelde demping prima. En verder zijn deze doppen te customizen in mooie kleuren, transparant of zelfs met glitters.

Onderhoud

Net als je motor hebben ook je oordoppen onderhoud nodig. Regelmatig schoonmaken en tijdig vervangen. Heb je nog een setje liggen dat eigenlijk versleten is? Stop die onder je zadel als reserve. Mocht je ergens onderweg je oordoppen kwijtraken, heb je in ieder geval dat reservesetje.

Het is misschien droge kost, maar je wilt écht geen tinnitus krijgen. Oordoppen; ze kosten een beetje, ze helpen veel leed voorkomen!

Deel deze pagina via: