Overzicht

Blog

Over het hoofd gezien door een automobilist

Een deuk in je motor en een kras op je ego. Schade aan je motor is nooit leuk. Maar gedeelde smart is halve smart, zeggen ze toch? Lezers van de nieuwsbrief van KNMV Verzekeringen deelden hun huiveringwekkende schadeverhalen. Deel 2 van een tweeluik: Over het hoofd gezien.

Over het hoofd gezien door een automobilist

Oog in oog met een Jeep

"Een ongeval kondigt zichzelf niet aan", schrijft Frank van Engen. Op een druilerige dag in 2019 stopt hij nietsvermoedend op een T-splitsing. Hij ziet van rechts een Jeep komen en wacht netjes aan de as van de weg tot hij zelf linksaf kan slaan. Maar het loopt anders: "De Jeep kwam recht op mij af en reed tegen mij en mijn motor aan, waardoor de motor en ik omvielen. De motor had flink wat schade en zelf had ik hier en daar flink pijn, maar geen blijvend letsel." Frank vermoedt dat de bestuurder afgeleid was door zijn telefoon of navigatie. Waarschijnlijk greep het automatisch remsysteem van de Jeep in en voorkwam erger. "Zo zie je maar: overdag, stilstaand, met verlichting en toch niet gezien, maar volkomen onverwacht geschept!"

Een naar voorgevoel

Juda Tjoa staat op het punt om zijn oud-vriendin op te halen als hem een akelig voorgevoel bekruipt. Maar, beloofd is beloofd! En dus stapt hij op zijn Kawasaki ZX-6R. Op weg naar Ter Aar, in de miezerregen, komt zijn voorgevoel uit. "Plots kwam er op hoge snelheid een donkere, kleine personenauto aan. Hij schoot uit de bocht en over mijn weghelft, waarop ik uitweek. Ik kon de auto ontwijken, maar vloog van de weg af en wilde de motor laten uitrollen op het natte gras." Dat gaat mis. Juda vliegt met 80 kilometer per uur over een sloot en slaat met een klap in de berm aan de andere kant van het water. "Mijn hoofd raakte vol mijn stuur waarbij ik van mijn motor vloog." Tien meter verderop komt hij neer en ziet zijn motor nauwelijks een meter verderop landen.

Juda belandt met een zware hersenschudding, kneuzingen en geheugenverlies in het ziekenhuis. En de onvoorzichtige automobilist? Die is nooit gevonden.

Rechtdoor pakt verkeerd uit

Linksaf naar huis, of rechtdoor voor een extra blokje om? Gerjo Venema rijdt die dag op een mooie Triumph Speedtriple 1050 uit 2005. Bovendien heeft hij een motorweekend voor de boeg met zijn vader en broer. In opperbeste stemming kiest hij dus voor het extra blokje om. Die beslissing pakt verkeerd uit. "Er kwam een kruising aan die behoorlijk druk kon zijn. Ik wou net gas geven toen ik mij bedacht: nee, het is druk. Ik reed op de doorgaande weg dus had voorrang. Ik kijk naar links, zie een grijze auto stoppen, rechts komt een blauwe auto uit de uitrit en ik zie de auto afremmen. Dus ik kijk weer voor mij en zie tot mijn schrik dat de blauwe auto de weg over steekt. Het volgende moment vlieg ik door de lucht. Ik ben hard op de grond gekwakt, flink in de kreukels."

Zelf in de lappenmand, motor total-loss. Maar er is een andere reden dat hij nog vaak aan dit ongeval denkt. "Extra zuur was dat dit het laatste motorweekend was van mijn vader. Dat heb ik helaas niet kunnen meemaken. Elke rit en elk weekend weg met de motor gaat mijn vader door mijn hoofd."

Onder een oplegger door

Een vuurrode Suzuki X7. Met recht een duveltje uit een doosje. Marc Kleefstra grijpt 40 jaar geleden elke mogelijkheid aan om op zijn motor te stappen, ook van en naar zijn werk. En juist daar gaat het op een dag mis. "Ik rij weg bij de zaak, ben nog in de eerste versnelling als ik merk dat het gas niet mindert als ik mijn hand terugdraai. Dat terwijl van rechts de vrachtwagen van de leverancier komt. Ik kijk waar ik heen kan om uit te wijken. Wat zijn mijn opties? Die blijken behoorlijk beperkt. De keuze is frontaal tegen de zijkant van de truck of de motor op zijn kant leggen. Ik kies voor het laatste en glijd onder de oplegger door en aan de andere kant er weer onderuit."

Na dit stukje stuntwerk blijkt de schade mee te vallen. Marc gaat aan het werk alsof er niks is gebeurd. "Mijn vader, groot tegenstander van motorrijden, heeft dit verhaal nooit te horen gekregen. Hij zou alles in het werk hebben gesteld om mij er van te weerhouden om door te rijden. Wat zou ik een hoop mooie avonturen en ontmoetingen hebben misgelopen."

Deel deze pagina via: