Overzicht

Blog

Praten in je helm = risico's zien

Misschien heb je de eerste kilometers op de motor al gemaakt, misschien ben je er nog niet aan toegekomen. Hoe dan ook: het voorjaar is beste seizoen om je hoofd te trainen om veiliger te rijden én de risico's op de weg te zien.

Praten in je helm = risico's zien

Iedere motorrijder klimt zeer binnenkort weer op de motor. Na een paar maanden niet rijden, zijn die eerste paar kilometers weer wat onwennig. Je moet weer even wennen aan je motorfiets en aan het motorrijden.

Een drukte van jewelste

Fietsers, hardlopers, wandelaars, rolschaatsers, wielrenners, cabriorijders én motorrijders: Iedereen trekt er in het voorjaar vrijwel tegelijkertijd op uit. Zo wordt het op sommige plekken enorm druk. Waar dijkwegen, mooie slingers door het bos en andere aantrekkelijke motorroutes er afgelopen maanden verlaten bij lagen, is het ineens een drukte van jewelste. Iedereen moet weer aan elkaar wennen. We hoeven je niet uit te leggen dat het voorjaar één van de gevaarlijkste perioden is om op je motor te zitten.

Train je hoofd op risico’s

Als je bewust bent van de risico’s, ga je vanzelf veiliger rijden. Train daarom je hoofd om risico’s te ‘zien’.

Hoe train je een brein om risico’s te herkennen? Door de gevaren die je ziet te benoemen. Dat klinkt misschien wat triviaal, maar door de dingen te benoemen, registreer je ze beter.

Dat heeft te maken met de enorme hoeveelheid informatie die in één enkel moment binnenkomt en verwerkt moet worden. Je brein is in staat om een klein gedeelte te verwerken, voordat de volgende lading informatie alweer klaarstaat. Om dat proces te versnellen, scant je brein bekende patronen. Wat je brein niet herkent, ‘ziet’ het ook niet. Er is namelijk zo enorm veel informatie, dat de focus niet op alles tegelijkertijd gevestigd kan worden om ‘normaal’ te functioneren als mens.

Benoem de gevaren

Alle informatie kan belangrijk zijn. Maar als motorrijder wil je, dat je brein automatisch de belangrijke risico’s oppikt. In plaats dat je bewust bezig bent met scannen en anticiperen op gevaar, doet je brein dat voor je. Zo blijft er meer capaciteit in je hoofd vrij om bewust bezig te zijn met het handelen.

Door het benoemen van de gevaren die je ziet, moedig je je hersenhelften aan om een connectie te leggen. En omdat de twee helften net iets anders werken, vergroot je hiermee de kans dat een risico wordt opgemerkt. Voor veel mensen werkt het om deze techniek te gebruiken. De techniek wordt aanbevolen door onze instructeurs die voor de KNMV de cursus ‘Risico Herkenning’ geven.

Praten in je helm?

Stel je voor, je rijdt op een weg waar een bordje staat dat waarschuwt voor slipgevaar. Zonder de techniek van het benoemen te gebruiken, is er een grote kans dat je het bordje ziet, maar niets met de informatie doet. Maar door bij het zien van dat bordje na te gaan waarom dat bord precies hier in de berm is geprikt, begin je met het trainen van je brein. Staat het bordje bijvoorbeeld in een bossig gebied, dan ga je na wat de meest waarschijnlijke reden van de waarschuwing is. Je benoemt dan: natte bladeren of algen op de weg. ‘Er is hier slipgevaar omdat het bij druilerig weer glad kan worden door bladeren of algenafzetting. Ik moet wat kalmer rijden, voor het geval de weg nog vochtig en glad is.’

Zo kun je nog een scala aan andere risico’s bedenken, al dan niet met een verkeersbord aangegeven. Bij een onoverzichtelijke bocht zou je kunnen benoemen dat hardrijdend verkeer geneigd is de bocht af te snijden en je beter niet té dicht tegen de aslijn moet rijden.

Alleen tijdens die eerste paar ritten

Het is echt niet nodig om vanaf nu continu hardop pratend op de motor te zitten. Doe je dit tijdens de eerste paar ritjes in het jaar, dan train je je brein al voldoende om zelfstandig meer risico’s op te pikken. De connectie tussen de linker- en rechterhersenhelft groeit uit tot een brede snelweg waar informatie vlot van de ene naar de andere kant vloeit. Als je het goed doet, hoef je het na een paar keer rijden niet meer te benoemen: je brein neemt het werk snel van je over!

Wil je meer manieren leren om risico’s te herkennen en er veilig op te reageren? Misschien is een cursus Risico Herkennen dan iets voor je.

Deel deze pagina via: