Overzicht

Blog

Slingeren buiten de greep van de Randstad

Oké toegegeven, het is niet altijd even gemakkelijk om een uitdagende route in de Randstad uit te zetten. Maar, zoek je goed dan kun je grofweg tussen Amersfoort en Amsterdam al slingerend best lang buiten de greep van de drukte en snelwegen blijven.

Slingeren buiten de greep van de Randstad

We starten deze rit in Naarden, waar we de vestingmuren nog duidelijk kunnen zien vanaf de motor. We doorkruisen het centrum van het plaatsje waarna we voorbij Huizen de polder inrijden. We pakken het pontje naar Eemsdijk waarna we de gelijknamige dijk langs de Eem, de enige rivier die zowel haar bron als monding binnen de Nederlandse landsgrenzen heeft liggen. Als we onder de A1 doorgestoken zijn steken we net voor Amersfoort de Eem weer over en rijden we richting Soest.

Bij Soest zitten we overduidelijk niet meer in de polder. Langs dichtbegroeide bossen rijden we door Lage Vuursche waar we de hoge toegangspoort voor kasteel Drakensteyn passeren. Wanneer we bij de N415 uitkomen moeten we een grote lus maken om de boswachterij heen. Dat doen we met plezier, omdat we daardoor uitkomen op één van de mooiste wegen in de regio: de Weg Over Anna¿s Hoeve. Die kleine slinger doet bijna denken aan de Duitse Eifel. Niet lang helaas, want binnen een paar honderd meter sta je in het bebouwde gebied van Hilversum.

We volgen de ringweg door Hilversum heen en passeren daarbij het Mediapark. Een uitdagende route ligt er hierna niet in het verschiet, maar mooi is het hier rond de Loosdrechtse Plassen absoluut! Bij Mijnden steken we één van de vele kenmerkende bruggen over naar de andere zijde van de Vecht en rijden vervolgens richting Breukelen waar we zowel de Vecht als het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken. Vanaf hier slingeren we - zover dat gaat - door de polders en langs de Vinkeveense Plassen.

Net onder Amsterdam slaan we rechtsaf en volgen we de Holendrecht, dat veel mensen slechts zullen kennen van het gelijknamige grote verkeersknooppunt. Door Abcoude rijden we naar Loenersloot waarvandaan we even de N-weg pakken om weer het brede kanaal over te steken om bij Vreeland weer langs de oever van de Vecht te gaan rijden. Die volgen we dit keer in noordelijke richting. In Weesp stoppen we even aan de Ossenmarkt waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op het vestingstadje. Daarna rijden we verder naar Muiden waar we nog even een snel kijkje nemen bij het Muiderslot. Het einde van de route ligt net buiten Muiderberg op de P+R, hemelsbreed zo¿n twee kilometer van waar we de rit begonnen zijn.

Wil je zelf van de route genieten? Je kunt de route hier vinden.

Deel deze pagina via: