Overzicht

Blog

Tinnitus: een piep of suis in je oor

Een constante piep of een suizend geluid in je oor. Herken je dit? Je bent niet de enige. Volgens de Hoorstichting hebben 2 miljoen Nederlanders er last van: tinnitus. Een van de oorzaken is motorrijden zonder (goede) gehoorbescherming. En daar valt wat tegen te doen.

Tinnitus: een piep of suis in je oor

Rij je op een motor met een snelheid van honderd kilometer per uur, dan is de windruis onder je helm 94 decibel, volgens berekeningen van gehoorbeschermer Alpine. Na een kwartier rijden loop je al kans op gehoorschade. Bij 120 kilometer per uur is dit zelfs al na zeven minuten.

'Je hebt het niet in de gaten'

“Het vervelende is dat je het pas in de gaten hebt als het er zit en dan gaat het niet meer weg”, vertelt Jacobine Ros. In het dagelijks leven is zij audicien en ook ervaringsdeskundige op het gebied van tinnitus, maar ook een fanatiek motorrijder. “Elke dag komen mensen bij mij met een piep in hun oren. Zij denken dat zij de enige zijn, maar er zijn heel veel mensen die hier last van hebben. Zelf heb ik het ook, ooit opgelopen door een medische oorzaak.”

Wat is tinnitus?

Tinnitus is een vorm van gehoorschade, waarbij de trilharen in het binnenoor beschadigd zijn geraakt. Daardoor hoor je phantoomgeluiden, geluiden die er niet zijn. Hoe groter de schade, hoe heftiger de klachten. In veel gevallen adviseren artsen om de klachten te accepteren, waardoor het makkelijker wordt om er mee te leven. Maar voorkomen is natuurlijk veel beter.

“Mensen horen vaak een hoge suistoon of een pieptoon, zoals na een avond met harde muziek. Maar het kan ook een lage bromtoon zijn en het is zelfs mogelijk dat je liedjes hoort in je oor, terwijl een ander dat van buitenaf niet kan horen”, weet Ros. “Bij hevige klachten kun je er stapeldol van worden.”

Wanneer je precies schade oploopt tijdens het motorrijden, is per persoon verschillend. “Dat hangt af van je gehoor, hoe lang je zonder gehoorbescherming rijdt, en ook van welke helm je draagt”, vertelt Ros. “Kwalitatief hoogwaardige helmen dempen van zichzelf al meer windruis.”

Gehoorbescherming

Motorrijders kunnen tinnitus voorkomen door hoogwaardige gehoorbeschermers te dragen tijdens het rijden. “Kies daarbij voor oordoppen met een lekdichtheidsgarantie. Hiermee ben je gegarandeerd van doppen die je oor ook echt afsluiten. Als ze niet goed afsluiten, gaat het geluid langs de dop en kun je alsnog tinnitus oplopen”, aldus de audicien.

Zelf heeft Ros oordoppen laten aanmeten. “Zo weet ik zeker dat er geen geluid bij langs komt. Tegelijkertijd kan ik het verkeer en andere omgevingsgeluiden prima horen.” Een nadeel voor mensen die tinnitus hebben is dat door het dragen van gehoorbescherming, de tinnitus harder kan worden ervaren. “Daarom kies ik er wel eens voor om via mijn oordoppen tijdens het rijden muziek te luisteren.”

Deel deze pagina via: