Overzicht

Blog

Touren rond de Noord-Veluwe

Nu de wolf zich definitief gevestigd heeft in ons kleine kikkerlandje, is het daadwerkelijk mogelijk om ze in het wild te spotten. Dus, trek je laarzen aan: we gaan op wolvenjacht rond de Noord-Veluwe!

Touren rond de Noord-Veluwe

We beginnen onze trip net buiten Heerde, zo’n twintig kilometer ten zuiden van Zwolle. We zitten hier al middenin de dichte bossen van de Veluwe. We rijden weg in noordelijke richting en steken daarbij twee keer de A50 over richting Wapenveld. Vanaf daar zoeken we een hoger gelegen perspectief. Vanaf de Kanaaldijk, Werverdijk en de Marledijk hebben we een goed overzicht van de omliggende uiterwaarden en velden langs de IJssel.

Op wolvenjacht rond de Noord-Veluwe

Ter hoogte van Wijhe piepen we even Overijssel in door het pontje te pakken. Tussen de landerijen door slingeren we in de richting van Deventer. Via de IJsselbrug (beroemd van zijn rol in A Bridge Too Far) steken we wederom de IJssel over om onze heil te zoeken aan de Gelderse kant van het water. Onderlangs Wilp en Apeldoorn komt het bosrijkere territorium van de wolven terug in beeld en vanaf ongeveer Beekbergen zitten we echt weer middenin het bos.

Op wolvenjacht rond de Noord-Veluwe

Vanaf Ugchelen rijden we richting Radio Kootwijk waar het goed toeven is. Een perfecte plek om de motor even (op de aangegeven parkeerplaats) te parkeren en een ommetje te maken over de hei. Wie weet vinden we daar nog wat sporen! En zo niet dan is het uitzicht op de toren van het oude zenderpark een mooi goedmakertje. Niet zo van het wandelen of blijf je liever rijden? Dan maken we linksomkeer vanaf de parkeerplaats en rijden we ongeveer 1,5 kilometer terug om vervolgens links te gaan naar de Alverschotenseweg naar Assel.

Op wolvenjacht rond de Noord-Veluwe

Het is hier heerlijk rustig rijden door de dichte bossen. Via Hoog-Soeren en Uddel rijden we naar Elspeet, waar we net voordat we het dorp in rijden links gaan op de N310. Hier op de Veluwe is het soms lastig om de N-wegen te vermijden, en dus piepen we bij iedere mogelijkheid over de kleinere binnenwegen. Met een cirkel rijden we zo rond Elspeet om onderlangs Nunspeet de richting van Epe te kiezen. Dit is je laatste kans om je ogen de kost te geven tussen de bomen door want het eindpunt in Heerde komt langzaamaan weer in zicht.

Op wolvenjacht rond de Noord-Veluwe

Uit westelijke richting komen we uiteindelijk weer in Heerde aan. Via het centrum rijden we nog even door naar de andere kant van het dorp voor een laatste bezienswaardigheid met viervoeten. Nee, dit keer geen wolf maar een vos. Die vinden we op landgoed Vosbergen net buiten het dorp. Een idyllisch plekje om de jacht door te spreken met je metgezellen of om gewoon nog even te genieten van al het moois wat de Veluwe te bieden heeft!

Wil je zelf van de route genieten? Je kunt de route hier vinden.

Afstand: ±150 km
Duur: ± 4 tot 4,5 uur
Start: Parkeerplaats Tonnebergroute, Heerde

Deel deze pagina via: