Overzicht

Blog

Verzekeringen in coronatijd: reizen binnen Europa

Na 15 juni is reizen binnen Europa weer toegestaan. En dus kan je deze zomer gewoon die prachtige motortrip maken! We zitten echter nog midden in de coronacrisis en dus is een goede voorbereiding cruciaal. Hoe zit het bijvoorbeeld met je verzekering? Peter Widmer van KNMV Verzekeringen heeft de antwoorden op je vragen.

Verzekeringen in coronatijd: reizen binnen Europa

Voor we het over verzekeringen hebben: welke landen binnen Europa mag ik überhaupt in tijdens mijn vakantie?
“De overheid houdt de reisadviezen bij. Welke landen code geel, code oranje of code rood hebben lees je op Nederlandwereldwijd.nl. Hier vind je onder andere ook informatie over landen die nu nog ‘rood’ zijn, maar binnenkort misschien opengesteld worden.”

Ik wil weer gaan toeren binnen Europa, ben ik dan gewoon verzekerd via mijn motorverzekering?
“De motorverzekering biedt in eerste instantie alleen dekking in alle landen beschreven op de groene kaart. Daarnaast is het zo dat i.v.m. de Coronacrisis er alleen dekking geldt voor gebieden die vallen onder code geel. Wij adviseren niet naar gebieden te gaan waar code rood of code oranje voor is afgegeven. Wanneer er sprake is van een reisverbod en je negeert dit, dan kan je dekking op het spel komen te staan bij een eventueel ongeluk.”

Pechhulp in het buitenland
“Voor pech met de motor in het buitenland geldt dat de motor niet langs de kant van de weg gerepareerd wordt, maar dat deze wordt weggesleept naar de dichtstbijzijnde garage. Kan de motor daar niet gerepareerd worden, dan zal deze gerepatrieerd worden naar Nederland. Dit kan echter wel langer duren dan normaal.”

Ik ben van plan om te reizen naar een gebied waar het reisadvies code geel is. Ben ik tijdens mijn reis verzekerd via mijn reisverzekering?
“Ja, de reisverzekering biedt dekking in landen die normaal gesproken ook onder de dekking vallen en waar code geel voor is afgegeven. Dit geldt niet voor gebieden met code oranje of rood.”

Stel ik neem iemand anders dan mijn partner achterop de motor, geldt dan de aanvullende opzittendenverzekering die ik heb?
“Het advies van ons blijft om de richtlijnen van het RIVM te volgen en geen mensen buiten je huishouden mee te nemen. Dus geen ‘vreemden’ achterop meenemen. Neem je wel iemand mee en gebeurt er onderweg iets, dan is de passagier wel beschermd dankzij de opzittendenverzekering.”

Dit artikel is een vervolg op ons eerdere stuk over je motorverzekering in coronatijd. Check dat vooral ook even!

Deel deze pagina via: