Blog
Verzekeringen in coronatijd: 'Verzekering blijft gewoon geldig'
Wat betekent deze coronatijd voor jouw motorverzekering? Mag je gewoon de straat op en ben je dan verzekerd? Kun je je geld terugkrijgen als een geboekte motorreis vanwege corona niet door kan gaan? En is iemand achterop de motor wel verzekerd in deze anderhalve meter maatschappij? Wij kregen veel vragen hierover binnen. Peter Widmer van KNMV Verzekeringen geeft antwoord.

Het RIVM adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven tijdens de coronauitbraak. Ben ik, als ik op de motor stap, dan wel verzekerd?
"Ja, je bent gewoon verzekerd als je op de motor stapt tijdens deze coronatijd. Het RIVM adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven en als KNMV Verzekeringen staan wij achter dit advies. Als het niet noodzakelijk is, kun je beter niet de weg op gaan. Maar als je er wel op uit trekt en er overkomt je onverhoopt iets onderweg, dan ben je gewoon verzekerd."
Is het coronavirus van invloed op de dekking van mijn motorverzekering?
"Nee, het coronavirus heeft in principe geen invloed op de dekking van je motorverzekering. Je bent even goed verzekerd als voor de uitbraak van het virus. Maar wij adviseren om niet bewust naar een gebied te reizen waar sprake is van code oranje of code rood. Een reisverbod negeren is onverstandig en zou je dekking op het spel kunnen zetten.”
Vanwege de coronacrisis rij ik veel minder kilometers dan in andere jaren. Kan mijn verzekeringspremie omlaag?
"Elk jaar kun je bij het verlengen van je verzekering aangeven hoeveel kilometer je rijdt. Rij je op jaarbasis minder dan 8.000 kilometer, dan zit je in de laagste schaal. Dit betekent dat je weinig premie betaalt en bovendien een hogere no-claim korting ontvangt. Rij je meer kilometers, dan gaat de verzekeringspremie stapsgewijs licht omhoog.”
"De vraag is: rijd je dit jaar daadwerkelijk minder kilometers? Wanneer de maatregelen worden versoepeld en er mogelijk vele mooie dagen voor de deur staan, kun je alsnog vele kilometers gaan maken. Dan wil je niet beknot worden door een kilometerbeperking."
Ik wil een tocht maken naar België of Duitsland in deze coronatijd. Ben ik verzekerd?
"Reizen in het buitenland is onverstandig in deze coronatijd. In Duitsland wordt reizen sterk ontraden, in België geldt op dit moment een verbod voor niet-essentiële verplaatsingen en een verbod om van en naar het buitenland te reizen. Wij adviseren wij daarom om op dit moment niet naar het buitenland te gaan. Dat geldt zeker voor gebieden waar code rood of code oranje wordt gegeven. Wanneer er sprake is van een reisverbod en je negeert dit, dan kan je dekking op het spel komen te staan bij een eventueel ongeluk."
Ik heb een motorreis geboekt, maar die kan vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Kan ik mijn geld terugkrijgen?
"Hiervoor geldt je doorlopende reisverzekering/annuleringsverzekering. Die keert in dit geval niet uit. Deze is geldig onder voorwaarden in je polis, zoals bij overlijden van familieleden in de eerste en tweede graad en plotselinge werkloosheid. Neem daarom eerst contact op met je reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij. Wellicht bieden zij een alternatief of kunnen zij je informeren over andere mogelijkheden."
Het RIVM adviseert anderhalve meter afstand te houden. Maar als ik mijn partner achterop de motor meeneem en we krijgen onverhoopt een ongeluk, geldt de opzittendenverzekering dan wel?
"Ja, de opzittendenverzekering geldt in dit geval gewoon. Volgens het RIVM hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van je partner. Bovendien is er sprake van een advies van het RIVM en is het geen wet."
En wat als ik iemand anders dan mijn partner meeneem achterop de motor, geldt dan de opzittendenverzekering die ik heb?
"Ons advies is om het advies van het RIVM te volgen en geen vreemden mee te nemen. Dus niet motorrijden als het niet noodzakelijk is en niemand achterop meenemen. Neem je wel iemand mee en gebeurt er onderweg iets, dan is de passagier wel beschermd dankzij de opzittendenverzekering."
Door het coronavirus lijken er minder ongelukken te gebeuren op de weg. Gaat de verzekeringspremie van mijn motorfiets omlaag?
"Dat is mogelijk, maar hangt van verschillende factoren af. Aan het eind van het verzekeringsjaar wordt het resultaat bepaald. Daarbij wordt gekeken hoeveel schade er door alle verzekerden in het afgelopen jaar is veroorzaakt. Vervolgens wordt het gemiddelde berekend over het resultaat in de afgelopen drie jaar en aan de hand hiervan wordt de verzekeringspremie bepaald. Dat betekent dat pas na afloop van dit jaar zichtbaar wordt of er daadwerkelijk minder ongelukken zijn gebeurd. Als er een wijziging in de premie is, dan wordt dit doorgevoerd. Gaat je verzekering op een ander tijdstip in, dan zal dan je premie op dat tijdstip worden aangepast."
Ik heb een KNMV Reisverzekering, maar een vakantie zit er vanwege het coronavirus niet in. Hoef ik dit jaar geen premie te betalen?
"Er zijn twee vormen van een reisverzekering. Allereerst heb je de doorlopende reisverzekering. Als je niet op reis gaat, kun beslissen om de verzekering op te zeggen. Binnen dertig dagen na het opzeggen van de verzekering stopt hij. Maar trek je toch over de grens, dan moet je niet vergeten dit weer te regelen."
"Daarnaast kun je bij het bespreken van een vakantie in veel gevallen een reisverzekering voor die specifieke reis afsluiten. Wordt de reis verschoven, dan kun je bij de organisatie of de verzekeraar een verzoek indienen om de verzekering voor de reis ook te verschuiven. Cancel je de reis, dan kun je het verzoek indienen om het geld terug te krijgen. Hier bestaan echter geen regels voor. Bovendien heeft de verzekeraar al enkele maanden risico gelopen, vanaf het moment dat je de verzekering hebt afgesloten."