Overzicht

Blog

Vijf motoren om van te griezelen

Ook motorontwerpers kennen weleens een slechte dag. Tenminste, dat mag toch wel de conclusie zijn als je deze vijf griezelachtige motorfietsen bekijkt. Natuurlijk, het is een kwestie van smaak, maar van deze designs gruwelt waarschijnlijk elke motorrijder. Daar heb je zelfs geen duistere Halloween-avond voor nodig. Lees gauw verder, als je durft...

Vijf motoren om van te griezelen

Foto: Yesterdays

BMW R1200CL

BMW R1200CL

Foto: BMW AG

Uiteraard benut je als fabrikant een succesformule in meerdere vormen. Dat geldt ook voor BMW, met de boxer-serie. Naast hun immens populaire allroad (de GS) willen de Duitsers in 2003 ook de nodige verkoop zien te generen in het cruiser-segment. Met Harley-Davidson als duidelijke leider in die categorie lijkt dat nog niet zo simpel te zijn. En al helemaal niet als de R1200CL dan ook nog eens als een vierogig monster wordt neergezet. Het vooraanzicht van de BMW wordt gecompleteerd door een enorme ruit waarin je zomaar Mickey Mouse-oren kunt zien. Zoals wel vaker bij lelijke eendjes, de CL werd geen verkooptopper. Na drie jaar werd het project dan ook stopgezet. BMW durfde lange tijd niets meer met cruisers te doen, tot vorig jaar. Het valt nog te bezien of de nieuwe R18 het beoogde succes weet te behalen, maar in ieder geval is het design nu al veel beter geslaagd dan zijn mislukte voorganger.

MV Agusta F4 Zagato

Zagato

Foto: MV Agusta

Het kost je waarschijnlijk totaal geen moeite om tien Italiaanse motoren op te noemen die voorzien zijn van een prachtig design. En we weten ook haast zeker dat er enkele MV Agusta’s in die lijst komen te staan, zoals de SuperVeloce of de iconische F4 750. Een model dat deze top-tien nooit zal bereiken, is de F4Z. Deze MV Agusta werd gebouwd door het gerenommeerde Zagato, een Italiaans designbureau dat zich normaliter op exclusieve auto’s stort. Dat hadden ze ook beter kunnen blijven doen, want hun motoruitstapje in 2016 levert een afstotelijk gedrocht op. Deze F4Z doet pijn aan de ogen, waarbij het lijnenspel op de creatieve uitspattingen van een overijverige kleuter lijkt. Waarschijnlijk zullen zij zelf het ontwerp als kunst betitelen. Overigens is het bij één exemplaar gebleven, voor een Japanse klant van Zagato. We zijn eigenlijk best benieuwd of hijzelf onder de indruk was van Zagato’s werk.

BMW C1

BMW C1

Foto: BMW AG

Zowel een lelijke als vreemde eend, de BMW C1. Juist daardoor is dit bijzondere model van de Duitse motorfabrikant alsnog best populair geworden. Het uiterlijk van deze motorscooter kan nou niet echt fraai genoemd worden, maar de C1 dankt zijn populariteit vooral aan zijn praktische kant. Een groot voordeel is namelijk het feit dat je geen helm op hoeft te zetten als je in deze BMW rondrijdt. Ook verschillende overheidsinstellingen geloofden in dit concept, zoals de Duitse politie en het brandweerkorps van Maarssen. De productielijn van de C1 heeft vier jaar bestaan en in die periode zijn twee verschillende versies uitgebracht, een 125 en 200.

Vincent Black Prince

Vincent Black Prince

Foto: Yesterdays

Vlak na de tweede wereldoorlog had Vincent Motorcycles de snelste productiemotor in huis. De Black Shadow was en is een pareltje, zowel op technisch als esthetisch vlak. Toch sloegen ze bij Vincent ook weleens de plank mis. Bijvoorbeeld met de Black Prince. Deze motor moest de Bentley onder de motoren worden; akelig snel en ontzettend luxe. De verschillende kuipdelen zorgden voor een bizar en futuristisch ontwerp, zeker als je nagaat dat deze Vincent halverwege jaren vijftig in de showroom kwam te staan. Niet lang na de introductie van de Black Prince moest eigenaar Philip Vincent overigens de handdoek in de ring gooien. Hij stopte eind ’55 met de productie van motoren. Trouwens, ondanks het niet al te geslaagde ontwerp is de Vincent Black Prince een gewild object. Doordat er niet heel veel exemplaren gemaakt zijn, worden er serieuze bedragen neergelegd voor een ‘mooie’ Black Prince. Schrik niet als er ruim 75.000 euro wordt geboden tijdens een veiling.

Honda DN-01

Honda DN 01

Foto: Honda Motor Europe

Ook de grote Japanse spelers op de motormarkt stoten hun hoofd weleens. Wat te denken van Honda, met hun DN-01? Het is opvallend dat de grootste motorfabrikant ter wereld zo’n ‘ontwerpfout’ maakt, want normaal gesproken zijn zij juist erg behoudend als het om hun designs gaat. Die veilige wijze werd totaal genegeerd tijdens de ontwikkeling van de DN-01. De motorscooter van Batman, zoals ie ook vaak gekscherend wordt genoemd, kun je zien als een gedurfde actie van Honda, maar helaas leverde het ze geen succes op. De DN-01 met CVT (continu variabele transmissie) werd een regelrechte flop en na twee jaar werd de spreekwoordelijke stekker eruit getrokken. De kans is overigens wel redelijk groot dat dit een motor wordt die de komende jaren in waarde zal stijgen, juist door de afwijking binnen de traditionele collectie van Honda. De aanschaf van een DN-01 zou zomaar eens een mooie investering voor de toekomst kunnen zijn.

Nog niet klaar met griezelen? Kijk hier op Motorrijders.nl voor meer enge ontwerpen.

Deel deze pagina via: