Overzicht

Blog

Warm in de winter met winterkleding

Ben je een echte winterrijder, dan ontkom je er niet aan om je tijdens de koude dagen warm aan te kleden. Alleen dan blijf je warm blijf tijdens de rit en verlies je je concentratie niet. Wij geven je advies over goede winterkleding om de kou te trotseren tot temperaturen ver onder het vriespunt.

Warm in de winter met winterkleding

Kou hangt natuurlijk gewoon in de lucht. Het is de wind die tijdens de rit op je lichaam slaat en zorgt voor de meeste afkoeling. Probeer zoveel mogelijk wind tegen te houden. Met een motor met kuip en hoge ruit kun je langer in zomerkleding doorrijden dan op een naked-bike. Heb je een naked, dan kun je tijdens de koude dagen een kleine (universele) ruit monteren om de wind van je bovenlichaam af te wenden.

Als de wind je lichaam afkoelt, beschermt je lijf zichzelf door vitale organen warm te houden. Vingers en voeten horen daar niet bij. Je vingers zitten vol in de wind en voelen als eerste koud aan. Windbescherming bij de handen, door handkappen te monteren, of dikkere winterhandschoenen nemen dit onaangename gevoel voor een deel weg. Je benen zitten tegen de motor aan en wind wordt via de voorkant van je motor afgewend. Daarom heb je in het begin van je rit geen koude benen.

Werk met lagen

Is je motor aangepast met een ruit en/of handkappen of wil je de looks van je motor niet tenietdoen, dan wordt het tijd om je warmer aan te kleden. Doe dit met meerdere lagen. Zo kun je, als je het toch te warm krijgt, een laag uittrekken om de temperatuur van je lichaam te reguleren.

Begin altijd met thermo-ondergoed en zorg dat je een wintervariant hebt. Als 2e laag draag je een shirt en/of trui, of een fleece-vest voor het vasthouden van de warmte op je lichaam. Als laatste komt je motorjas, het liefst voorzien van een wintervoering. Is de motorjas niet winddicht, schaf dan een fleece met windstopper aan, om ervoor de zorgen dat de koude wind niet doordringt tot op je lichaam.

Vergeet uiteraard niet de benen. Ook hiervoor is thermo-kleding beschikbaar, net zoals motorbroeken met windstopper en wintervoeringen. Je blijft daarmee voldoende verwarmd tot een temperatuur van vijf graden boven nul, door de warmte van het motorblok en de windbescherming van je motor. Maar er is altijd nog een stapje hoger voor de langere doorrijders of de kou-kleumen.

Goretex-Raintex-pak

Verwarmde kleding

Handvatverwarming is een prima redmiddel om met zomerhandschoenen een tijdje langer door te rijden. Het nadeel van handvatverwarming, is dat het de hand enkel aan de binnenzijde warm houdt; precies de plek waar de rijwind niet langs komt. De buitenzijde van de hand(schoen) blijf hierdoor koud en deze kou wint het altijd van de handpalm.

Gelukkig kun je ook hier wat tegen doen. De goedkope, minder mooie manier, zijn handmoffen die je over het stuur schuift en ervoor zorgen dat er geen wind bij je handen kan komen. Verwarmde handschoenen zijn de dure manier: direct aan te sluiten op de accu van je motor of handschoenen met een eigen accu. Let met die laatste goed op hoe lang de accu meegaat en hoe lang je rit duurt.

Een aanrader voor lange ritten tijdens de koude dagen onder het vriespunt: Het merk Gerbing heeft verwarmde kleding van je tenen tot je hals. Je kunt zelfs de sokken aansluiten op de broek, de broek op het vest, het vest op de handschoenen en uiteindelijk het vest op de accu van je motor. Zo houdt je jezelf lekker warm met maar één snoertje.  Handig bij het afstappen van je motor.

Deel deze pagina via: