Overzicht

Blog

Waterdicht motorrijden

Iedereen is bekend met Goretex®, maar wat is het precies en wat is er nog meer te krijgen? Zit je veel op de weg en wil je niet elke rit rondrijden met een regenpak in je tas of koffer, kijk dan eens naar waterdichte ademende kleding mét een waterdicht membraan. Wat is dit precies en wat doet het? De voor- én nadelen van dit principe leggen we je graag uit!

Waterdicht motorrijden

Wat is een ademend membraan?

Een ademend membraan is eigenlijk een meerlaags-systeem waar een membraan in verwerkt is dat regen tegen houdt en transpiratievocht naar buiten laat. Iedereen kent wel de regenkleding die we vroeger op de fiets naar school droegen. Je droeg het om droog op school aan te komen, maar eigenlijk kwam je drijfnat van het zweet aan. Deze pakken ademden totaal niet en hielden transpiratie alleen maar binnen.

Goretex-lagen-tekening


Meerlaagse opbouw van het membraan

Een waterdicht membraan is opgebouwd uit meerdere lagen, zoals in de afbeelding. Als eerste een zachte liner voor de afwerking aan de binnenkant, gevolgd door een beschermlaag dat het membraan beschermt tegen scherpe delen. Dan het daadwerkelijke membraan dat weersinvloeden van buiten tegenhoudt, maar transpiratie van binnenuit doorlaat. Gevolgd door weer een beschermlaag aan de buitenzijde om deze zijde te beschermen. Elk waterdicht meerlaags-syteem is op deze manier opgebouwd, al verschilt het daadwerkelijke membraan per merk en de manier van toepassen in de kleding.

Regen blijft buiten, vocht van binnen kan moeiteloos naar buiten.

Het grote voordeel is dat regen door het membraan tegengehouden wordt. Wind droogt de bovenliggende lagen door de rijwind, maar duwt de regen niet door het membraan heen. Transpiratievocht kan daarentegen wel door de lagen naar buiten en verdampt door de rijwind. Geen last meer van een klam bezweet lichaam. 

Nadelen van een waterdicht membraan

Eigenlijk is het enige nadeel de prijs. Gore-Tex is een merknaam en als fabrikanten deze technologie willen verwerken in hun kleding moet daarvoor betaald worden. De jassen waar dít membraan in verwerkt zit, zijn vaak duurder zijn dan een tegenhanger zonder dit membraan. Er zijn op dit moment meer merken op de markt die aangeven hetzelfde te doen als Gore-Tex. Gore-Tex heeft wel de beste naam door een hoge mate van controle van de juiste werking van de kleding. Ook moeten fabrikanten zich aan hoge producteisen houden en wordt levenslange garantie geboden.

Alternatieven zijn Drystar van Alpinestars, Dryway+ van Jofama, Outdry van Rev’it of Macna met Raintex DL. Ze garanderen dezelfde werking als Gore-Tex, maar tegen een schappelijkere prijs.

Goretex-Raintex-pak

Membraan vs. regenvoering vs. regenpak

Waarom zou je een waterdicht membraan in je kleding willen en niet gewoon een waterdichte voering in je pak ritsen of een regenpak dragen over je kleding heen? Alles heeft voor en nadelen. Een regenpak valt qua prijs erg mee en veel jassen worden standaard geleverd met een regenvoering. Maar beide hebben wel een groot nadeel waar je rekening mee moet houden. Kom je onverhoopt in een regenbui terecht en heb je geen regenpak bij je, dan word je alsnog nat. Heb je hem wel bij je, dan moet je eerst een veilige plek zien te vinden om te stoppen en aan te trekken.

Een regenvoering in je jas is vaak niet van ademend materiaal gemaakt wat transpireren kan bevorderen. Zo’n voering zorgt ervoor dat de binnenkant van je jas droog blijft, maar de buitenkant niet. Je komt dus altijd op je bestemming aan met een natte jas, tenzij deze al is droog gewaaid door de rijwind.

Deel deze pagina via: