Overzicht

Blog

Winterklaar in de motorstalling

Het is winter, het weer is guur en je hebt de keus gemaakt om dit seizoen niet meer op de motor te stappen. Je wilt je motor winterklaar maken. Hoe pak je het aan, waar begin je mee en waar houdt je zéker rekening mee. Wij hebben de tips voor jou onder elkaar gezet!

Winterklaar in de motorstalling

De eerste stap, wáár zet je je motor neer?

Heb je een garage of een ruime schuur, dan is dit het beste voor de motor. Als de ruimte bovendien verwarmd kan worden, is dit helemaal top. In een kleine schuur kan je motor ook prima staan, als je er rekening mee houdt dat je er niet tegen aan stoort bij andere werkzaamheden.

Bij ruimtegebrek thuis, is een externe stalling een goede oplossing. Je kunt ook een opslagruimte huren, bijvoorbeeld bij Shurgard. Daar zijn ruimtes voor motoren beschikbaar, warm en droog. Een andere oplossing is een winterstalling bij een motorwinkel. Bij Goedhart Motoren betaal je stallingskosten per week en je kunt per week opzeggen. Als je je motor ophaalt voor het nieuwe seizoen staat hij gewassen, met de juiste bandenspanning en een opgeladen accu voor je klaar.

Praktische tips

In alle gevallen is het aan te raden om de motor met een hoes weg te zetten, om te zorgen dat er niet overal stof op en ín kan komen. Zet je motor weg op zijn middenbok of paddockstands om de banden van de grond te houden. Zo belast je de banden niet continu op één plek belast. Is er veel bedrijvigheid rond de motor, zorg voor extra bescherming door iets voor de motor te zetten en/of dekens over de motor te leggen. En zet je motor op slot. Voorkomen is beter dan genezen!

Oké, je weet waar je hem neer gaat zetten, maar dan?

Koop in de motorwinkel een flesje Forte Motor Power II. Tank zo dicht mogelijk bij huis je benzinetank helemaal vol en giet het flesje bij deze volle tank. Tank bij voorkeur een premium E5 benzine. De hoeveelheid ethanol in E10 wil je liever niet voor een lange tijd in je benzinetank hebben.

De volle tank zorgt ervoor dat de binnenzijde niet gaat oxideren. Te veel lucht betekent vocht en vocht veroorzaakt roest. De Forte Motor Power II zorgt ervoor dat er geen uitzakking en afzetting ontstaat door de benzine in de carburateurs of in het injectie-systeem. Is jouw motor voorzien van carburateurs, dan is het verstandig om de vlotterbakken onderop de carburateurs leeg te laten lopen. Zo voorkom je afzetting in de vlotterbakken waardoor de sproeiers verstopt raken als je weer gaat rijden.

Afspoelen en voorzien van een beschermende laag

Bij thuiskomst van het tanken is het aan te raden eventuele pekel goed van de motor af te spoelen met koud water, de motorfiets helemaal te wassen en alles goed na te lopen. Zit er nog vuil op je motor, dan zorgt dat voor corrosie. Maak de vorkpoten goed schoon en droog. Vervuiling kan voor corrosie in het chroom zorgen en dit is funest voor de keerringen. Spuit als laatste je motor geheel in met siliconenspray. Dat zorgt voor een beschermende laag over je motor waardoor eventueel vocht geen kans krijgt om het metaal te laten corroderen. Let op: Spuit niet op de banden en remschijven! Anders is de eerste rit na de stalling erg spannend door gladde banden en niet werkende remmen!

Wat te doen met de accu?

Het is raadzaam om de accu aan een druppellader te hangen. Staat de motor in een koude schuur, haal dan je accu uit de motor en hang hem in huis een dag per maand aan de druppellader. Zakt het kwik niet te ver in de garage/schuur, dan kan hier hij daar prima bijgeladen worden.

De hoes

Nu is het tijd om de hoes over de motor te trekken. Met een klopje op het zadel als bedankje voor de fijne ritten van afgelopen jaar.

Deel deze pagina via: