Blog
6 tips om diefstal van jouw motor te voorkomen
Terwijl het aantal woninginbraken afgelopen jaar daalde, wil het aantal diefstallen van motorfietsen maar niet afnemen. Criminelen hebben hier een lucratieve handel in gevonden. Maar hoe voorkom je diefstal van jouw motorfiets? Jeroen Bruil van KNMV Verzekeringen geeft tips.

Je komt 's ochtends op de plek waar je de avond ervoor nog je motor hebt geparkeerd, maar hij staat er niet meer. Slechter kan je dag niet beginnen. In 2020 werden in totaal 1.604 motorfietsen gestolen, tegen 1.579 een jaar eerder. Vooral in de regio¿s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is het percentage hoog. Ruim 60 procent van alle motordiefstallen in Nederland vindt hier plaats. Naast dat je je motor kwijt bent, is dit natuurlijk een flinke schadepost. Heb je minimaal een WA + Beperkt Cascoverzekering, dan vergoedt de verzekeraar de dagwaarde. Daarnaast kun je bij KNMV Verzekeringen een verzekering met nieuwwaarderegeling afsluiten. Drie jaar lang is jouw motorfiets verzekerd tegen nieuwwaarde. Koop je tweedehands een motor bij een dealer of een BOVAG erkend bedrijf, dan kun je hem verzekeren tegen de aanschafwaarderegeling. Daarmee is jouw motor drie jaar lang verzekerd tegen aanschafwaarde. Hiermee krijg je je motor niet terug, maar het is wel een pleister op de wond.
Koud kunstje
"Een motorfiets stelen is voor criminelen een koud kunstje, zeker als hij niet voldoende op slot staat. Dan kun je een motorfiets eenvoudig verplaatsen", weet Bruil, zelf ook een fanatiek motorrijder. "Met drie man tillen ze hem op en zetten hem achter in een busje of op een aanhanger. Binnen enkele minuten zijn ze verdwenen met de buit." Om diefstal van je motorfiets te voorkomen, kun je enkele kleine maatregelen nemen die helemaal niet veel kosten, maar wel veel ellende voorkomen.
1. ART 4-slot
Een ART 4-slot is tegenwoordig de minimumvereiste wat betreft sloten die bij een diefstalverzekering wordt gesteld. Deze sloten zijn getest en zijn niet eenvoudig open te krijgen. Omdat criminelen snel te werk willen gaan, zullen ze niet snel op locatie proberen zo'n slot te openen. Wanneer je je motor aan een muuranker of een lantaarnpaal vastmaakt, neemt het risico op diefstal verder af.
2. Zichtbaar op slot
Laat duidelijk zien dat je motor goed op slot staat en dat hij goed beveiligd is. Kies waar mogelijk voor dubbele, opvallende sloten. Schijfremsloten hebben doorgaans felle kleuren met een kabel. Dit zorgt voor visuele beveiliging. Criminelen zien direct dat het tijd kost om jouw motor mee te nemen en je vergeet zelf niet dat er een slot op je remschijf zit bij het wegrijden.
3. Extra beveiliging
Sommige nieuwe motoren hebben van zichzelf al extra beveiligingssystemen, zoals een startonderbreker en een alarmsysteem. Heeft jouw motor dit niet? Dan kun je ervoor kiezen om dit te laten installeren, net als kanteldetectie en een gps-volgsysteem.
4. Binnen parkeren
Heb je de mogelijkheid om jouw motor binnen te parkeren? Doe dit zeker. Hoewel het aantal inbraken uit garageboxen stijgt, is dit altijd beter dan dat hij in het zicht staat. Belangrijk is dat je hem ook in je garage op slot zet. Een motor valt niet onder de inboedelverzekering. Beter is daarom ook om een muuranker in je garage te laten plaatsen en daar je motor aan vast te ketenen. Voor sommige duurdere of nieuwere motoren geldt zelfs dat de motor in de buurt van je huis `s nachts binnen móét staan.
5. Buiten parkeren
Heb je niet de mogelijkheid om jouw motor binnen te parkeren? Parkeer hem dan zoveel mogelijk op een plek op een afgesloten terrein, bijvoorbeeld achter het huis. Of zet hem vast aan een andere motorfiets. Criminelen willen zo min mogelijk moeite doen om de motorfiets mee te nemen. Ook is het verstandig om een hoes om je motor heen te doen. Daardoor is niet direct de waarde van de motorfiets in te schatten. Bovendien zorgt het ervoor dat criminelen eerst een handeling moeten verrichten, voordat ze daar achter komen. Is dit niet mogelijk? Kies er dan voor om de motor te parkeren op een goed verlichte plek.
6. Sleutels
Laat je sleutels niet onbeheerd in je jas achter als je onderweg bent. Criminelen kunnen ze hier eenvoudig uit stelen op een onbewaakt ogenblik. Stop ze daarnaast niet in je nachtkastje, wanneer je niet thuis bent. Inbrekers zoeken hier altijd naar waardevolle spullen.
Wat moet je doen als je motor gestolen is?
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die je treft, kan het nog steeds gebeuren dat jouw motor wordt gestolen. Belangrijk is om altijd aangifte te doen bij de politie of via stichtingvbv.nl, een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om criminaliteit te bestrijden. Binnen twee uur staat jouw motor zowel nationaal als internationaal gesignaleerd als gestolen. Meld de diefstal daarnaast bij je verzekeraar, ook als je niet tegen diefstal verzekerd bent. Dit in verband met aansprakelijkheid.